I Love What U Did Here!!!

Thursday, 7 February 2013

Cara-Cara Memproses Otak-Otak


OTAK-OTAK SIAP BUNGKUS.
Bahan Mentah:- (mengikut sukatan jabatan perikanan malaysia)

Isi Ikan  - 10kg atau 100%
Tepung Jagung atau Kanji  -  500kg atau 5%
Garam  -  15gm atau 1.5%
Santan Kelapa - 200gm - 500gm atau 20 - 50%

OTAK-OTAK SIAP PANGGANG 
Bahan Sambal Otak-Otak:-

Cili Boh/Serbuk Cili  -  130/25gm atau 13/2.5%
Bawang Merah  -  60gm atau 6%
Bawang Putih  -  30gm atau 3%
Jintan  -  5gm atau 0.5%
Ketumbar - 45gm atau 4.5%
Gula  -  45gm atau 4.5%
MSG - 5gm atau 0.5%
Serai - 20gm atau 2%
Lengkuas - 20gm atau 2%
Halia - 20gm atau 2%



 Menumis Sambal:-

Bahan sambal hendaklah dikisar halus.
Tumis dgn menggunakan minyak hingga garing atau pecah minyak.

Rasa otak-otak yang dihasilkan banyak bergantung kepada ramuan sambal yg digunakan dan ada juga tidak menumis sambal tetapi terus digaul dgn ramuan isi ikan.

Mengaul Adunan:-

OTAK-OTAK SIAP UTK DIMAKAN
Sambal otak-otak yg telah siap ditumiskan tadi haruslah disejukkan terlebih dahulu.
Masukkan isi ikan, tepung jagung(kanji), santan, gula, garam dan MSG dgn menggunakan mesin pengadun atau mesin pemotong senyap (silent cutter).
Walaubagaimanapun boleh dilakukan dgn tangan tetapi mengambil masa yg panjang utk menghasilkan adunan yg betul-betul sebati.
Adunan yang baik adalah adunan yg tidak terlalu cair.

Membungkus:-

PROSES MEMANGGANG OTAK-OTAK
Setelah siap diadun, bungkuslah adunan tadi ke dalam daun kelapa atau nipah dan sematkan dgn lidi. Buat sehingga adunan tadi habis. Kemudian dipanggang diatas api yg sederhana  atau bara api hingga masak, jika ingin makan terus. Makanlah otak-otak ini diwaktu masih panas, kerana ianya lebih enak dan lazat.

Otak-otak yg telah dipanggang boleh disimpan lebih lama jika dibungkus dgn mangkuk plastik kalis udara dan di simpan sejukbeku pada suhu -18 darjah cel. hingga -30 darjah cel. Dan boleh tahan hingga sebulan.

Adunan otak-otak boleh juga dipanggang, disejukkan dan dibalutkan dgn kulit popia atau kulit "wan tan", kemudian dibungkus dlm mangkuk plastik kalis udara dan disejukbekukan. Gorenglah sebelum dimakan.

3 comments:

  1. otak2 daun dan popia otak2 mmg sedap. wife prefer popia otak2 snng blh goreng lgpun tidak perlu storage yg besar.

    ReplyDelete
  2. Thank You MAT NOR...dua2 sedap sb intinya sama pembalut tu je yg lain..yg suke dipanggang die prefer daun dan yg prefer bergoreng dia suke yg popia...tapi dua2 mmg sedap

    ReplyDelete
  3. *Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

    Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
    Hubungi utk order & pertnyaan:
    *En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*

    ReplyDelete